Strafrechtadvocaat: takenpakket, verdedigingsstrategie en meerwaarde

Advocaten Blog

Je hoeft de televisie maar aan te zetten of er komt wel eentje voorbij: de advocaat. Of je nu een spannende serie kijkt, het journaal, een thriller of een praatprogramma: de advocaat als juridisch specialist is niet meer uit onze samenleving weg te denken. Met name de strafrechtadvocaat komt vaak voorbij. Als juridische expert is een strafrechtadvocaat afgestudeerd in de advocatuur, met als specialisatie het Wetboek van Strafrecht. Binnen de beroepsgroep van advocaten die zich met strafrecht bezighouden, bestaan weer nadere specialisaties, zoals fiscaal strafrecht, jeugdstrafrecht of het strafrecht dat zich bezighoudt met verkeersdelicten.

Hoe ziet het takenpakket van een strafrechtadvocaat eruit?

Wie in de juridische draaimolen terechtkomt op het gebied van strafrecht, kan op drie niveaus gebruikmaken van de diensten van een advocaat. Het takenpakket van een strafrecht advocaat bestaat in de eerste plaats uit professioneel advies. Een goede advocaat voorziet zijn cliënt(en) van de juiste adviezen, over wat haalbaar is en wat er wel en niet gedaan moet worden in de betreffende situatie. Ten tweede neemt een advocaat de verdediging en het pleidooi op zich tijdens de rechtszitting voor de strafrechter. En ten derde neemt een advocaat de onderhandelingen met het Openbaar Ministerie op zich en regelt hij een eventueel hoger beroep en/of cassatieberoep.

De meerwaarde van advocatenhulp bij juridische kwesties

Wanneer je een advocaat inschakelt voor een ingewikkelde juridische kwestie, is het aan te raden om te kiezen voor een gespecialiseerde jurist, zoals Bosman Advocaten. Dit zijn advocaten die lid zijn van ofwel de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) of behoren tot de Vereniging van Cassatieadvocaten in Strafzaken (VCAS). Je hebt dan de garantie dat je de best mogelijke ondersteuning krijgt. Daarnaast is de assistentie van een advocaat belangrijk om door te gaan met je leven. Zeker als je een eigen bedrijf hebt of een leidinggevende functie bekleedt, heb je - nog los van de beperkte kennis omtrent strafrecht - te weinig tijd om je eigen verdediging te organiseren. Door een advocaat in te schakelen houd je ruimte over om door te gaan met je eigen werk en activiteiten. In de derde plaats is de stressreductie natuurlijk van belang. De wetenschap dat een ervaren expert zich over jouw zaak buigt en het onderste uit de kan probeert te halen, geeft mentaal veel rust. Ten slotte is het fijne aan een advocaat het gegeven dat iedere Nederlander - rijk of arm, slim of minder slim - het recht heeft op verdediging door een juridische specialist. Kun je het uurtarief van een advocaat niet betalen, dan heb je altijd de mogelijkheid om rechtshulp in te schakelen van een pro deo-advocaat. Dit wordt ook wel gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd.

Delen  

12 maart 2020

Advies of bijstand nodig bij allerhande zaken?

Recht bestaat uit verschillende takken zoals familierecht, vastgoedrecht, overeenkomstenrecht, aansprakelijkheids-en verzekeringsrecht, algemeen strafrecht etc... Kortom, een verkeersovertreding, een ongeval op het werk, onduidelijkheid over aansprakelijkheid, een onderneming starten, huurgeschil of erfrecht… bij al deze gebeurtenissen kan een advocaat u van pas komen.<br/>Een advocaat helpt zijn cliënt op een professionele manier door de juridische regels uit te leggen of met bijstand, zoals het analyseren contracten, begeleiden bij procedures, leveren van verslaggeving. Het behartigen van de belangen van de cliënten is de hoogste prioriteit van een advocaat en gebeurt altijd in overleg met cliënten. Op dit blog worden interessante artikelen gedeeld over het thema recht. Kom eens langs!<br/>