Wat is een notaris precies verplicht aan u?

Advocaten Blog

Een samenwerking met notarisbureau komt in vele gevallen voor. Voor de verkoop van een woning, het opstellen van huwelijkse voorwaarden en ook bijvoorbeeld bij het opstellen van een testament is de service van een notarisbureau nodig. Toch is het belangrijk en fijn om te weten wat deze specialist exact verplicht is aan u. Natuurlijk moet hij u voorzien van de juiste juridische en notariële hulp, maar wist u dat er nog meer eisen zijn waaraan een hij zich moet houden? Lees gauw verder voor een overzicht aan verplichtingen van notariaat aan u.

Iedereen is welkom
Een notaris is verplicht om iedereen zijn of haar service aan te bieden. Hij mag een potentiële klant niet zomaar afwijzen. Het notariaat is verplicht om de diensten aan het complete publiek aan te bieden. Iedereen in de samenleving heeft recht op een notariële hulp. Dit is niet afhankelijk van het eventuele (criminele) verleden van de klant, de financiële middelen of de afkomst van de klant. Alleen in zeer speciale gevallen mag de notaris zijn diensten weigeren aan klanten of bedrijven.

Onpartijdige service
Het notariaat behartigt de belangen van de klant. Hij is verder onpartijdig en mag rechtstreeks contact hebben met een tweede partij binnen een zaak. Hierdoor bent u als klant altijd verzekerd van een veilige en onpartijdige service bij het notariaat.

Geheimplicht
Net zoals bij een advocaat of psycholoog, geniet u bij het notariaat van geheimhouding van de zaken. Hij heeft namelijk een professioneel geheimplicht. Uw zaken mogen niet met anderen partijen worden besproken en zelfs niet met partners van het notariaat. Alleen in gevallen wanneer crimineel gedrag zichtbaar is, is hij verplicht om contact op te nemen met de politie of de belastingdienst.

Op de hoogte van recente ontwikkelingen
Het is natuurlijk van groot belang dat het notariaat op de hoogte is van de recente ontwikkelingen en wetswijzigingen. Alleen wanneer hij goed op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied, kunnen de diensten het beste worden verleend. Het is daarom verplicht voor het notariaat om op de hoogte te blijven van recente ontwikkelingen binnen hun vakgebied.

Hoe weet u zeker dat het notariaat waar u diensten afneemt, zich houdt aan deze verplichtingen? Het Bureau Financieel Toezicht is hier verantwoordelijk voor. Zij houden toezicht en zorgen dat deze verplichtingen worden nageleefd. Wanneer u merkt dat het notariaat zich niet houd aan een of meerdere van bovenstaande verplichtingen, kunt u altijd zelf contact opnemen met het Bureau Financieel Toezicht voor uitleg en informatie.

Delen  

6 mei 2020

Advies of bijstand nodig bij allerhande zaken?

Recht bestaat uit verschillende takken zoals familierecht, vastgoedrecht, overeenkomstenrecht, aansprakelijkheids-en verzekeringsrecht, algemeen strafrecht etc... Kortom, een verkeersovertreding, een ongeval op het werk, onduidelijkheid over aansprakelijkheid, een onderneming starten, huurgeschil of erfrecht… bij al deze gebeurtenissen kan een advocaat u van pas komen.<br/>Een advocaat helpt zijn cliënt op een professionele manier door de juridische regels uit te leggen of met bijstand, zoals het analyseren contracten, begeleiden bij procedures, leveren van verslaggeving. Het behartigen van de belangen van de cliënten is de hoogste prioriteit van een advocaat en gebeurt altijd in overleg met cliënten. Op dit blog worden interessante artikelen gedeeld over het thema recht. Kom eens langs!<br/>